Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Waar kun je een betrouwbare website aan herkennen?

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse werknemers zich momenteel weinig zorgen maken over de digitale veiligheid. Gezien de resultaten bleek enkel 21% rekening te houden met de veiligheid in de online wereld. Door het toenemend aantal internetgebruikers is het belangrijk om je online veiligheid te waarborgen.

Toch kan het lastig zijn om een veilige website te onderscheiden van een onveilige website. Door onvoldoende kennis op het gebied van IT-security hechten de mensen weinig waarde aan dit onderdeel. Al is de veiligheid momenteel enorm belangrijk.

Controleer de URL

De URL geeft meer informatie vrij dan men denkt. TechPulse heeft op de website een belangrijk artikel geplaatst rondom de URL en veiligheid van websites. Zo wordt de link https://www.paypal.com.ro.cgi-bin.webscr.obscurejuspurchasedomain.com/webscr?cmd=_login-processing&login_cmd=_login-done&login_access=1355929670 als voorbeeld genomen. Hierbij laat TechPulse weten dat de bezoeker niet op de website van Paypal terecht zal komen. Dit is te achterhalen door de URL te controleren. In bovenstaand voorbeeld zal de bezoeker worden doorverwezen naar “obscurejustpurchasedomain.com”. De extra letters voor de originele website zijn afleiders.

SSL-certificaat

Een website is gemakkelijk te controleren op veiligheid door na te gaan of de website beschikt over een SSL-certificaat. Indien de URL begint met https, waarbij de s van groot belang is, of een slotje voor de domeinnaam? Dan kun je verzekerd zijn van een beveiligde verbinding. De ‘s’ bij https staat namelijk voor ‘secure’ en het slotje spreekt voor zich!

Controleer de wettelijke verplichtingen

Een website is een stuk betrouwbaarder als de website voldoet aan de wettelijke verplichtingen. De huidige verplichtingen zijn momenteel:

  • De naam van de aanbieder
  • Het fysieke adres
  • De contactgegevens
  • Het ondernemingsnummer
  • De toezichthoudende autoriteit
  • Het gereglementeerd beroep
  • Het btw-nummer
  • Het privacy beleid

Taalgebruik

Hackers komen in veel gevallen uit andere landen, waardoor de onveilige websites vaak voorzien zijn van gebroken Nederlands of knip-plak-werk van Google Translate. Indien je een website van grote marktaanbieders bezoekt, denk aan Nike of Apple, is de kans klein dat er spelfouten op de website staan.

Prijzen van de webshop

Bij een webshop streven Nederlanders uiteraard naar een aantrekkelijk koopje. Toch kun je je twijfels trekken bij spotgoedkope prijzen met mooie kortingen of voordelen. Hierbij kan iets inderdaad ‘te mooi zijn om waard te zijn’.

http://rootsec.nl