Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Drie oorzaken die leiden tot agressief gedrag

Drie oorzaken die leiden tot agressief gedrag

Als je een docent, politieagent of bijvoorbeeld een zorgmedewerker bent dan heb je het vast meerdere keren meegemaakt: leerlingen, verdachten of patiënten die bewust of onbewust een ander schade proberen toe te brengen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door fysiek geweld of door het kapotmaken van spullen. Dit zijn nare ervaringen voor mensen die hier periodiek mee te maken krijgen op werk. Een training omgaan met agressie geeft medewerkers in beroepen waarin agressie veelvuldig voorkomt, meer inzicht over hoe zij met de vervelende situaties het best kunnen omgaan. Maar voordat je daadwerkelijk begint aan een training, is het goed om in ieder geval te weten wat de oorzaak is dat bepaalde mensen agressief gedrag vertonen.

Onverwerkt trauma

Vertoont iemand vaak agressief gedrag? Dan is de kans groot dat het te maken heeft met vervelende ervaringen uit het verleden die niet op de goede manier zijn verwerkt. Vaak heeft de persoon in kwestie het niet door dat hij of zich opvliegend gedraagt.

 

Verslaving

Het komt ook vaak voor dat men zich agressief gedraagt door een bepaalde verslaving. Meestal gaat het in dat geval om een overmatig gebruik van verdovende middelen. De verslaafde persoon kan zich aanvallend gedragen als het gewenste middel niet direct geconsumeerd kan worden.

 

Ouderdom

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waardoor iemand zich agressief gedraagt. Maar misschien wel de meest voorkomende is ouderdom. Hoe ouder we worden, hoe minder geduld we hebben. Gelukkig blijft het bij veel ouderen alleen bij irritaties of verbaal geweld.

 

In bepaalde beroepen merken medewerkers dat zij vaak te maken krijgen met mensen die zich gewelddadig gedragen. Een omgaan met agressie training helpt het personeel om op de juiste manier te handelen wanneer zich iemand op een ongewenste manier gedraagt. Maar het allerbelangrijkst is om te beseffen dat veel mensen dit onbewust doen. Hun gedrag ontstaat in de meeste gevallen door een onverwerkt trauma, verslaving of gewoon door ouderdom.

https://www.zelfsterk.nl/