Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

De geschiedenis van de foute kersttruien

Inmiddels is de situatie volledig veranderd. De kersttruientrend heeft zich wereldwijd dermate doorgezet, dat we de foute truien inmiddels ook dragen aan de kersttafel. Hoe deze trend is ontstaan en waardoor we inmiddels wereldwijd verschijnen in de foute kersttruien is te lezen in dit artikel.

Waar komt de trend vandaan?

Doordat vrijwel iedereen inmiddels voorzien is van een foute kersttrui, kunnen we spreken over een trend. Deze trend is afkomstig uit Amerika en Engeland. Jaren gelegen kwamen de foute kersttruien als grappige toevoeging voor in komedies en series, denk aan Friends en Bridget Jones’s Diary.

Het ontstaan van de foute kersttruien

De truien zijn oorspronkelijk ontstaan in de jaren ’50. Kerst was in die tijd nog niet dermate commercieel en er kon ook minder geld worden uitgegeven aan de sprankelende feestdag. Als oplossing breiden de oma’s, moeders en tantes zelf de kersttruien voor de familie- en vriendenkring. De truien werden dan ook vaak als kerstcadeau gegeven. Rond de jaren ’80 werden de truien opvallender. Toentertijd werden er al veel felle kleuren en drukke prints gedragen, waardoor de aanpassing van de kersttruien ook niet onverwachts kwam.

Momenteel is het dragen van een foute kersttrui een normale zaak geworden. Hierdoor is het nog lastig de kersttrui een ‘trend’ te benoemen, het zal eerder als ‘traditie’ worden gezien. De kersttruien werden op de markt gebracht als grapje, maar worden tegenwoordig massaal gedragen; gedurende de kerst staat de gezelligheid immers centraal.

http://uglyxmas.be