Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Littekens

Een litteken is een teken van de huid die hersteld van een beschadiging . Er zijn veel verschillende manieren om littekens te bestrijden. Helaas zijn niet alle littekens het zelfde en geldt er per litteken een andere soort bestrijding. Het hangt af van een aantal factoren zoals hoe diep is het litteken, hoe groot is het litteken, hoe is het litteken ontstaan en waar bevindt het litteken zich. Hoe je verschillende littekens kan behandelen vertellen we hier in deze blog.

Acne littekens

De meeste voorkomende soort litteken is de acne litteken. Bijna iedereen heeft vroeger acne gehad en daar ook enige schade aan overgehouden. Ook onder acne littekens zijn er verschillende soorten littekens. Diepere littekens hebben een andere behandeling nodig, dan kleine littekens. Kleine littekens kan je bijvoorbeeld behandelen met littekencreme of littekenzalf. Voor de diepere littekens moet er een andere behandeling aan te pas komen. Het behandelen van diepe littekens wordt gedaan door een dermatoloog. De dermatoloog heeft de middelen om te kunnen bepalen wat voor soort litteken het is en welke behandeling er het best bij past. Voor diepe acne littekens worden er vaak lasermethode gebruik om het litteken minder diep te laten lijken

Brandwonden litteken

Brandwonden geven vaak littekens na het herstel. Het zijn vaak pijnlijke en lelijke plekken. De huid is verkleurd en ziet er niet meer egaal uit. Daarnaast kan de huid nog steeds pijn doen omdat de zenuwen zijn aangetast. Het behandelen van brandwonden moet gedaan worden met een speciale zalf. De zalf kan worden voorgeschreven door de dokter of dermatoloog.

Striae littekens

Striae littekens is een bijzondere vorm van littekenweefsel. Het komt voornamelijk voor de op de buikhuid en is paars van kleur. De oorzaak hiervan is vaak overgewicht, groeispurt of een zwangerschap. Om deze paarskleurige streep te verwijderen moeten er lasers gebruikt worden. Ook hier kan de dermatoloog je bij helpen.

https://medimast.nl/nl/