Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Hoe verkleuren de tanden?

Veel mensen ergeren zich aan de gele verkleuring van hun tanden. Het ontstaan van de verkleuring kan komen door producten zoals alcohol, suiker, koffie of roken. Daarnaast speelt het ouder worden ook een rol.

Kleur tanden

Bij ieder persoon verschilt de kleur van de tanden en kiezen. Zo kan de ene persoon van nature wittere tanden hebben dan de ander. De tanden en kiezen zijn opgebouwd uittandbeen met een laagje glazuur. De dikte van beide zijn erg belangrijk voor de kleur van de tanden. Zo zijn hoektanden dikke dan andere tanden en kunnen deze dus geler zijn dan de rest van het gebit.  Gele tanden zijn niet altijd te voorkomen zoals dan bijvoorbeeld te hoektand. Een andere factor die een grote rol speelt zijn je ouders. De kleur van de tanden is erfelijk bepaalt. Hebben je ouders dus veel last van hun tanden en kiezen en kleuren hun tanden geel? Dan is de kans groot dat jij er ook last van hebt. Hebben je ouders geen gebitsproblemen en witte tanden? Dan heb jij geluk!

Hoe ontstaat de verkleuring?

De verkleuring van de tanden wordt voornamelijk verergerd door voedsel. De boosdoener zijn kleurstoffen in koffie, thee, rode wijn en frisdranken. Ook is roken erg slecht voor de tanden. De kleurstoffen in deze producten maken de tanden donkerder. Om dit te voorkomen kan je natuurlijk stoppen of verminderen met het nuttigen van deze producten. Het stoppen van roken is helemaal af te raden want dit geeft meerdere gezondheidscomplicaties met zich. Daarnaast is het ouder worden ook een probleem voor de kleur van de tanden. Hoe ouder je wordt hoe dunner de glazuurlaag wordt. Hoe dunner deze is hoe geler de tanden lijken. Als je dan ook nog een veel kleurstoffen binnen krijgt wordt het alleen maar erger. Let daarom goed op je voeding en verminder de inname van suikers en kleurstoffen en behoud de mooie kleur van je tanden.

https://witgebitnederland.nl/