Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Geschiedenis zonnepaneel

De populariteit van de zonnepanelen stijgt. En niet zo gek natuurlijk want door groene energie draag je bij aan een betere leefwereld.  Het opwekken van energie met zonlicht is veel minder schadelijk dan fossiele brandstoffen. Het idee om zonnekracht uit de zon op te wekken is al een eeuwenoud idee van de Grieken maar pas sinds deze is de zonnepaneel uitgevonden.  In deze blog gaan we je wat meer vertellen over de geschiedenis van de zonnepanelen.

De oude Grieken waren al bezig met het optimaal benutten van zonne-energie. De Griekse filosoof Aristoteles was een van de eerste Grieken die het nut van de zon zag. Hij bedacht dat het slim was om huizen te bouwen wanneer de zon scheen. In de derde eeuw voor Christus gebruikte de Grieken en de Romeinen vergrootglazen om zonne-energie op te wekken. Met het vergrootglas werden er fakkels aangestoken voor religieuze doeleinden.

De romeinen namen het benutten van zonlicht een stapje verder. Zo ontwikkelde de Romeinse architect Vitruvius een sauna met een open dak een koepel. De koepel zorgde voor de opwarming waardoor het effect van een sauna gecreëerd werd. Daarnaast hadden de romeinen zogenaamde heliocaminis. Dit waren glazen ruimtes waar de zon op scheen. Deze techniek werd gebruikt om badhuizen te verwarmen. Dit is wel weer totaal wat anders wat we nu kennen. Een pellet boiler werd destijds nog niet gebruikt.

In 1767 werd er voor het eerst gekookt met zonne-energie. Een Zwitserse wetenschapper genaamd Horace Benedict de Saussure ontwikkelde een soort van zonneoven waar energie opgewekt werd. Met deze techniek kon hij een tempratuur bereiken van 110 graden Celsius. Een aantal jaren later was de wetenschapper zelfs verantwoordelijk voor de actinometer. Deze meter is een instrument waarmee je de hittekracht van zonne-energie kan op meten. De geschiedenis van energy systems gaat dus ver terug de tijd in. De Grieken waren de eerste die inzagen dat zon gebruikt kon worden als energie.

https://www.wijsmanduurzaam.nl/