Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

GEBAKKEN KLINKERS

Een belangrijk onderdeel om uw een persoonlijke tint te geven is sierbestrating. Gebakken klinkers zijn daarbij een veelgebruikte mogelijkheid. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en hoogtes en combineren goed met andere bestratingsmaterialen. Wilt u echt iets bijzonders, kies dan voor een combinatie met siergrind, natuursteen en/of (keramische) tegels. Bricks and Stones adviseert u graag over de verschillende mogelijkheden.

         

Formaten

Gebakken klinkers worden ingedeeld naar lengte en breedte van de steen. De meest bekende klinkers zijn de Waalformaten (20 x 5 cm). Daarnaast heeft u keuze uit de volgende standaard formaten:

Dikformaat (20×6,5 cm)

Keiformaat (20 x 10 cm)

Tegelformaat (15 x 15 cm)  

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor meer excentrieke soorten, zoals het IJsselformaat en het Rijnformaat.

Bezande en onbezande en getrommelde klinkers

Gebakken klinkers kunnen bezand of onbezand zijn, al dan niet getrommeld. Bezande klinkers zijn wat ruwer door het laagje zand dat op de klei is aangebracht. Door het laagje zand is het gemakkelijker om de steen uit de mal te krijgen. Bij onbezande klinkers wordt – voordat ze de oven in gaan – het laagje zand met water weggespoeld. Hierdoor krijgt de klinker een glad uiterlijk. Gebakken klinkers komen ongetrommeld uit de oven. Om ze minder strak te laten ogen kunnen ze worden getrommeld. De stenen krijgen hierdoor een meer rustieke uitstraling.

Verbanden

Gebakken klinkers en met name de Waaltjes lenen zich goed voor creatieve legpatronen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor halfsteensverband, elleboogverband, keperverband en zigzagverband. De patronen kunnen op een speelse manier gecombineerd worden. Wilt u echt iets unieks, wissel dan verschillende kleuren klinkers met elkaar af.

Waalformaat klinkers kunnen in verschillende patronen gelegd worden. Ook kunnen ze prachtig gecombineerd worden met andere vormen van bestrating, zoals keramische terrastegels of siergrind. 

Reiniging

Voor het reinigen is een regenbui meestal voldoende. Voor hardnekkig vuil bestaan speciale reinigingsproducten. Gebakken klinkers kunnen eventueel geïmpregneerd worden zodat na geknoei, drank en vetten niet direct in de klinkers trekken. Vraag voor reiniging en impregnering bij voorkeur een vakman.

https://www.bricksandstones.nl/