Jhooghiemstra
Image default
Recreation / Pets

Etiket voedingsmiddel

De etiketten op de voedingsmiddelen zijn er om de mens meer duidelijkheid te geven over wat ze binnen krijgen. Er staan onder andere dingen vermeld zoals voedingswaarde maar ook stoffen waar men allergisch voor kan zijn zoals resten van pinda’s. Het maken van een voedingsmiddel etiket is verplicht in Nederland. Het schept duidelijkheid wat er in het product zit en waar het vandaan komt. Als onderneming ben je dus verplicht om een etiket op het voedingsmiddel te plaatsten als je bezig houdt met het ontwikkelen van voedingsmiddelen. Wat er precies op moet staan vermelden we hieronder in deze blog.

Bij de etikettering van levensmiddelen moet je als onderneming letten op heel wat dingen. Hieronder is de lijst waarin we per punt vertellen wat je er moet vermelden:

E-Nummers

Over E-nummers zijn nog al veel mythes bekend. E-nummers hoeven niet per se slecht te zijn, wat wel veel gedacht wordt door veel consumenten. E-nummers zijn toevoegingen aan een product die een eigenschap van het voedingsmiddel veranderd of verbetert. Een voorbeeld van E-nummers zijn kleurstoffen. De M&M krijgen hun kleur door E-nummers. Er is wel een lijst van E-nummers waaraan je moet voldoen als je voeding produceert in Europa.

Biologisch voedsel

Als je voeding produceert wat biologisch is moet je dat aangeven op het etiket voedingsmiddel. Op het etiket moet er vermeld worden welke instantie dit gecontroleerd heeft en welk keurmerk je er voor gekregen hebt.

Voedingswaarde

Op het etiket moeten ook de voedingswaarde van het product staan zoals de suikers, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en welke vitaminen en mineralen er in zitten.

Allergenen in het voedsel

Om de verpakking moet er vermeld worden of er allergenen in het voedsel zitten. Bij productie van bepaalde middelen kunnen er bijvoorbeeld resten van een pinda achter. Iemand met een pinda allergie kan er dus goed ziek van worden en zelf zo erg dat het leidt tot een ziekenhuis opname.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/