Jhooghiemstra
Image default
Auto's en Motoren

BRAVOK checklist voor het motorrijden

Bij motorrijden draait niet alles om vrijheid en avontuur, maar ook verantwoordelijkheid. Om deze aspecten te waarborgen en een veilige rijervaring te garanderen, is het van essentieel belang om regelmatig de BRAVOK-controle uit te voeren. Deze checklist, die tijdens het AVD Examen wordt gevraagd, is niet alleen een verplichte stap voor aspirant-motorrijders, maar ook een routine die dagelijks zou moeten worden gevolgd. In dit artikel van Rijschool Eindhoven duiken we dieper in de BRAVOK Checklist en begrijpen we waarom deze een integraal onderdeel is van het motorrijden.

De BRAVOK checklist

De checklist is een handige ezelsbruggetje, om makkelijk te onthouden wat je allemaal moet controleren.

Banden en Benzine (B):

Banden:

De eerste stap van de BRAVOK-controle begint bij de basis – de banden. Controleer de profieldiepte op het hele loopvlak, waarbij 2 mm algemeen geldt en 1 mm bij natte omstandigheden. Vergeet niet het ventieldopje te inspecteren, de spanning te meten (2,4 voor en 2,9 achter) en zoek naar schade zoals steentjes, spijkers of scheurtjes.

Benzine:

Het tweede aspect onder ‘B’ betreft de brandstof. Let op het reserve brandstoflampje, het oranjelampje dat je waarschuwt wanneer het tijd is om te tanken.

Remmen (R):

Remvloeistof:

Vervolg met het controleren van de remmen. Kijk naar het remvloeistofniveau voor en achter, controleer de afstelling en technische staat, inclusief de dikte van de remblokken.

Vrijeslag Handel, Pedaal-lekkage:

Test de vrijeslag van de handel en het pedaal en inspecteer op eventuele lekkages aan de remleidingen.

Accu (A):

Accu:

Bij de ‘A’ van de BRAVOK-controle gaat het om de accu. Bevestig dat de accu stevig is bevestigd, controleer de aansluitingen op de polen op bloemkolen en oxidatie, en bekijk of er vloeistof aanwezig is (onderhoudsvrij betekent geen vloeistof).

Verlichting en Vering (V):

Verlichting:

Duik in de verlichting van de motor. Controleer alle lampen, inclusief remlichten, richtingaanwijzers, stadslicht, dimlicht en grootlicht. Test de werking van alle knoppen, de dodemansknop, passchakelaar en claxon.

Vering:

Ga verder met de vering. Controleer de keerringen van de voorvork op lekkage en test de werking van de voor- en achtervering. Let op eventuele lekkages bij de achterwielvering en de monoshock (indien aanwezig).

Olie (O):

Oliepeil:

Onder de ‘O’ van BRAVOK controleren we de olie. Zorg ervoor dat de motor horizontaal staat, maak de peilstok los, neem deze af, hang hem opnieuw in en controleer het oliepeil. Vul de olie bij indien nodig, en dit gebeurt via hetzelfde gat.

Ketting en Koeling (K):

Ketting:

Richt je aandacht op de ketting. Meet de spanning (tussen 3 cm en 4 cm speling omhoog/omlaag), smeer de ketting regelmatig en controleer de slijtage van de tandwielen.

Koeling:

Sluit de BRAVOK Checklist af met een controle van de koeling. Houd koelribben schoon bij luchtkoeling, inspecteer de radiateur bij vloeistofkoeling en controleer het peil in het koelvloeistofreservoir tussen het achterwiel.

Niet alleen tijdens het examen

Bij Start Driving Eindhoven geloven we in veiligheid en verantwoordelijkheid op de weg. De BRAVOK Checklist is niet slechts een exameneis; het is een dagelijkse gewoonte die bijdraagt aan een zorgeloze en veilige motorrit. Neem de tijd om je motor te controleren, volg de BRAVOK-procedures en geniet van elke kilometer op de weg met vertrouwen en gemoedsrust. Veilig rijden begint met een grondige controle van je motorfiets volgens de BRAVOK Checklist.

De Kosten van Motorrijlessen en Examens: Een Overzicht voor Toekomstige Motorrijders

Bij Start Driving begrijpen we dat het belangrijk is om vooraf een duidelijk beeld te hebben van de kosten wanneer je van plan bent om je motorrijbewijs te behalen. Om je goed voor te bereiden, geven we graag een overzicht van de verschillende kostenposten. Naast de uitgaven voor motorrijlessen en eventuele benodigde motorkleding, dien je ook rekening te houden met de kosten voor het theorie-examen en de twee praktijkexamens. We nemen je mee door deze aspecten, zodat je vol vertrouwen aan je motorrijavontuur kunt beginnen.

https://www.startdrivingeindhoven.nl/