Jhooghiemstra
Image default
Verbouwen

Het cilindersloten hoe en wat

Als je jouw huis wil beveiligen kom je van alles tegen. Insteeksloten, pensloten, bijzetsloten noem maar op. Die hebben dan weer allemaal keurmerken met sterren en er was nog iets met de politie? En één ding kom je altijd weer tegen en dat zijn cilinders. Vrijwel ieder degelijk slot of deurbeslag is uit van alles en nog wat opgebouwd, maar om de cilinder kun  je nauwelijks heen. In dit blog maken we je wegwijs in de wereld van de cilinders.

Werking cilinder

Om te begrijpen waarvoor een cilinder dient is het handig om te weten hoe een cilinder in elkaar zit en werkt. Een cilinder wordt bediend met de sleutel. Deze steek je in de cilinder. Als je de juiste sleutel hebt dan kun je draaien. Dit komt door het mechanisme van pinnetjes binnenin dat wordt ingedrukt door de kartels van de sleutel. Als de kartels precies diep genoeg zijn dan staan de pinnetjes gelijk en kan de binnenkant van de cilinder draaien en gaat het slot open.

Beschermt tegen inbraken

Door de jaren heen is dit mechanisme complexer en van meer hoogwaardige kwaliteit geworden. Zo kan alleen een cilinder al tegen de meeste vormen van inbraak beschermen. Vroeger werd er bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt van lockpicking of de klopsleutelmethode. Dit zijn tegenwoordig achterhaalde inbraaktechnieken die je niet meer hoeft te proberen bij moderne cilindersloten.

Het SKG-keurmerk

Om de bescherming van een cilinder te indexeren heeft Stichting Keurmerk Gevelbescherming het SKG-keurmerk in het leven geroepen. Dit keurmerk geeft voor allerlei vormen van inbraakpreventie een score van geen tot 3 sterren gebaseerd op hoe lang een product een inbreker buiten kan houden. Zo weet een consument hoe goed het zijn huis beschermt.

Maatvoering cilinders

Nu je weet hoe een cilinder werkt en wat dat keurmerk inhoudt is het raadzaam om een betrouwbare cilinder uit te kiezen met 3 sterren SKG-keurmerk. Verder is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Dit doe je door aan weerszijden van het hart van het slot de maat in millimeters op te nemen. Vaak is dit een tiental aan millimeters.

Cilindersloten van Toplock

Toplock is jouw specialist in cilindersloten en heeft een uitgebreid assortiment met de beste merken. Ook kan het alle aantallen gelijksluitende cilinders leveren zodat je rond het hele huis dezelfde sleutel kan gebruiken voor elke deur.

https://www.toplock.nl/cilindersloten