Jhooghiemstra
Image default
Verbouwen

Kies voor een stukadoor voor een goede muur

Een muur laten stucen levert een goede ondergrond op die je met gemak kan schilderen of behangen. In het volgende artikel krijg je een overzicht van het stucwerkproces en de gemiddelde kosten.

 

Maak de ruimte leeg voor de stukadoor

Voordat een stukadoor zijn werk goed kan doen, moet de ruimte schoon en leeg zijn. Verwijder meubels en apparaten als er bijvoorbeeld geklust gaat worden in de woonkamer.

 

Controleer de muurkwaliteit

Is de muur in goede conditie? Dan kan de stukadoor met eventueel enkele aanpassingen beginnen met stucen. Verkeert de muur in slechte staat, dan moet er eerst de nodige reparaties worden verricht voordat er gestuct kan worden.

 

Voorwerk met een voorstrijkmiddel

Voordat er een stuclaag wordt aangebracht zal de stukadoor de muur normaliter eerst bestrijken met een voorstrijkmiddel. Met dit voorwerk zal de verse stuclaag beter hechten aan de ondergrond. Het is belangrijk om een voorstrijk te gebruiken die goed past bij het type muur.

 

Beginnen met stuccen

Wanneer de muur voorzien is van een goede voorstrijklaag, kan de stukadoor beginnen met het stucwerk. Dit kan op verschillende manieren. Zo wordt sierpleister en glad stucwerk handmatig aangebracht, maar wordt spuitwerk op een machinale manier verricht. Als de stucen klaar is dient de muur eerst te drogen voordat je kan behangen of schilderen.

 

Hoeveel kost een stukadoor gemiddeld?

De kosten die je kwijt bent aan een stukadoor kan sterk verschillen. Het verschil in de prijs is met name afhankelijk van het soort stucwerk. Een ondergrondlaag stucen voor behang is goedkoper dan het stucen van een muur die je wil gaan sauzen. De duurste vorm van stucen is de sierpleister. Gemiddeld ben je €450,- kwijt voor het sausklaar laten stucen van 30 vierkante meter.