Jhooghiemstra
Image default
Industrie

Fulvinezuur in tuinbouw

Wat is fulvinezuur? 

Fulvinezuur of, in het Engels, fulvic acid is een organische verbinding die ontstaat bij de afbraak van plantaardig materiaal onder invloed van micro-organismen tot humus. In feite is fulvinezuur, naast humine en humuszuur, een van de drie hoofdbestanddelen van humus. Fulvinezuur is te vinden in bodemlagen waar humus is opgeslagen, maar komt ook voor in oppervlaktewater. Nog interessanter dan de de oorsprong van fulvinezuur zijn de toepassingen ervan.

 

Sterke, grotere planten met fulvinezuur

Fulvinezuur heeft diverse interessante toepassingen in de glastuinbouw, waarbij het wortelvorming stimuleert en de opname van voedingsstoffen stimuleert. Met name als gebruik wordt gemaakt van hydrocultuur of aquacultuur leidt toevoegen van fulvinezuur aan het water tot gezondere, sterkere planten die resistenter zijn voor ziekten en plagen. Fulvinezuur kan in  water worden opgelost, maar het kan ook direct op de groene delen van de plant worden gespoten. Door de speciale molecuulstructuur wordt fulvinezuur rechtstreeks door de bladeren opgenomen en als gevolg van de plantaardige oorsprong van fulvinezuur blijven er na het sproeien geen vlekken achter op het blad. Al met al is fulvinezuur eenvoudig in gebruik en heeft het geen bekende nadelige effecten, mits de voorgeschreven dosering wordt gehanteerd. 

 

Hogere kwaliteit planten met fulvinezuur

Fulvinezuur wordt breed in de tuinbouw toegepast. Het is duidelijk dat in de reguliere glastuinbouw fulvinezuur met veel succes wordt gebruikt bij de teelt van verschillende gewassen. Zonder uitzondering blijkt keer op keer dat door toepassing van fulvinezuur planten meetbaar sterker worden, langer bloeien, meer zaden vormen en, in het algemeen, meer opbrengst genereren.