Jhooghiemstra
Image default
Bedrijven

Led Design Holland weet alles over industriele LED verlichting

Heeft u wel eens een kijkje genomen op leddesignholland.nl? Wij raden de site van harte aan. Er staat veel achtergrondinformatie op over lichtexpert Led Design Holland. De uitleg van begrippen als Lumen, UGR en CRI is duidelijk. De artikelen over projecten die LDH met succes afrondde zijn interessant.

Speciaal voor degenen die nog niet zo bekend zijn met werkplaats-, winkel- en kantoorverlichting LED, een technische toelichting. Er wordt wel eens gezegd dat je een apparaat of product echt goed leert kennen door het uit elkaar te halen en vervolgens weer in elkaar te zetten. Met een ledlamp is dat niet zo’n goed idee, ze zijn erg klein en zitten vernuftig in elkaar. Wat we natuurlijk wel kunnen doen, is alle onderdelen op een rij zetten. Bij deze.

-epoxyharslens oftewel de behuizing

-draadverbinding

-reflector

-halfgeleiderkristal

-aambeeld

-ondersteuning

-frame

-afgeplatte zijde

-anode

-kathode

De twee laatstgenoemde begrippen hebben alles te maken met de stroomrichting.

De anode is de elektrode / pool waaruit elektrische stroom een apparaat / component binnengaat. De elektronen gaan via de kathode het systeem in. Hoe werkt een led nu eigenlijk? In de pn-overgang van het halfgeleidermateriaal ontstaat een zogenoemde uitputtingszone die geen elektriciteit geleid. Er gaat stroom lopen zodra de led in de doorlaatrichting wordt aangesloten. Met doorlaatrichting wordt bedoeld dat de positieve kant van een schakeling op het p-type materiaal wordt aangesloten en de negatieve kant op het n-type materiaal. Als de stroom gaat lopen, wordt de uitputtingszone kleiner en uiteindelijk zal die helemaal verdwijnen. Als een positief deeltje (een gat) en een negatief elektron her-combineren, verliest het elektron energie in de vorm van fotonen. Die fotonen vormen samen een lichtstraal.

Moderne leds zijn efficiënter dan spaarlampen. De lichtopbrengst van led is hoog in vergelijking met welke andere lamp dan ook. Een gemiddelde led gaat zeker 50.000 uur mee en dat maakt led tot de meest duurzame lamp die er is.

https://www.leddesignholland.nl/