Jhooghiemstra
Image default
Woningen

Heb je een oudere woning? Controleer de aarding!

Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor een veilige aarding. Aarding wordt tegenwoordig in de meeste gevallen aangebracht door het slaan van een aardpen. Vroeger werd aarding vaak aangebracht via de waterleiding. Nu steeds meer waterleidingen gesaneerd worden is het belangrijk om de aardingsinstallatie na te laten kijken.

Waarom is aarding belangrijk?

Het hebben van een goede aarding is belangrijk voor de veiligheid. Een veiligheidsaarding is daarnaast voor de meeste elektrische installaties wettelijk verplicht. Een goede veiligheidsaarding voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan en zo levensgevaar en brandgevaar opleveren. De aarding is een metalen geleider die elektrische apparaten verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Aarding zorgt er ook voor dat de elektriciteit die vrijkomt bij een blikseminslag afgeleid wordt naar de aarde.

Aarding via de waterleiding

Het komt regelmatig voor dat de elektrische installatie via de waterleiding is geaard. Dit zie je vooral bij oudere huizen die gebouwd zijn voor 1979 maar ook jongere installaties kunnen via de waterleiding geaard zijn. Zelf kun je lastig zien of de woning via de waterleiding geaard is, laat dit voor je eigen veiligheid doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Steeds meer waterleidingmaatschappijen saneren tegenwoordig de waterleiding. Dit wil zeggen dat de loden leidingen vervangen worden door kunststof. Kunstof leidingen kunnen geen elektriciteit geleiden. Wanneer jouw huis via de waterleiding geaard is en de waterleiding wordt door kunststof buizen vervangen, vervalt de veiligheidsaarding. Het is van belang dat de elektrische installatie gekoppeld wordt aan een onafhankelijk aardingssysteem voordat de loden waterleidingen vervangen worden. Dit kun je doen door het slaan van een aardpen. 

Aarding door het slaan van een aardpen

Tegenwoordig wordt aarding aangebracht door het slaan van een aardpen. Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 of 50mm2 die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de meterkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde.

Een aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt ervoor dat stroom de aarde in geleid kan worden. Meestal worden er meerdere aardpennen op elkaar aangebracht en de grond in gedreven om de vereiste diepte te bereiken waarop stroom het beste de aarde in geleid kan worden. Een aardpen moet altijd door een erkend professional geslagen worden.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan