Jhooghiemstra
Image default
Winkelen

De winter: het belang van zelfzorg!

Je kent het wel: in de winter lijkt alles een stuk zwaarder. Je wordt eerder moe, je komt moeilijk uit je bed en misschien ben je ook wat somber. Niet gek, want de kou kan echt een aanslag zijn op je lijf. In de winter mag je dus best wat beter voor jezelf zorgen. Zo doe je dat!

Jezelf warm houden

In de winter is het koud en ons lijf kan ontzettend moe worden als we ons de hele tijd warm moeten houden. Help je lijf door jezelf goed te kleden. Ga eventueel naar buiten met thermokleding en investeer in goede winterschoenen (niet dezelfde sneakers als in de zomer, zoals veel mensen doen). Draag goede handschoenen of wanten als je naar buiten gaat en een sjaal om de wind uit je jas te houden. Hou jezelf in huis lekker warm met warme elementen. Je kunt bijvoorbeeld warmtekussens kopen, die je lekker tegen je aan kunt houden wanneer je in de avond op de bank zit.

Voldoende slapen

In de winter worden we sneller moe. Dat is logisch, want ons lijf is hard aan het werk om ons warm te houden. Geef daar dus ook aan toe. Het is in de winter helemaal niet zo’n gek idee om een uurtje eerder naar bed te gaan, of als dat mogelijk is, een half uurtje later op te staan. Probeer ook in het weekend geen bijzonder late avonden te maken.

Voldoende eten

In de winter hebben we meer eten nodig dan in de zomer. Ons lijf verbrandt een hoop om warm te kunnen blijven. Zorg vooral voor voldoende eiwitten en gezonde vetten. Na een lange dag buiten hoef je je ook echt niet schuldig te voelen over een stuk taart of een kop warme chocolademelk.

Denk aan je psyche

In de winter krijgen we minder vitamine D binnen van de zon. De zon schijnt minder fel en minder lang. Sommige mensen kunnen daar erg somber en moe van worden. Probeer ondanks de kou elke dag even naar buiten te gaan om zo veel mogelijk vitamine D binnen te krijgen (ook als de zon niet schijnt) en vul je tekorten eventueel aan voedingssupplementen.