Jhooghiemstra
Image default
Dienstverlening

Alles wat je moet weten over een broodjesvloer

Een broodjesvloer, ook wel combinatievloer, balkenvloer en PS-isolatievloer genoemd, bestaat uit meerdere betonnen vloerliggers welke een omgekeerde T-vorm hebben. Gezien de vele voordelen is het kiezen van een broodjesvloer een goede keuze. De vloer is eenvoudig te leggen, het is sterk en duurzaam en het kent naadloze aansluitingen. Op het moment dat jij een aan- of uitbouw gaat realiseren, is de kans groot dat je een broodjesvloer gaat leggen. Dit systeem wordt namelijk toegepast bij meer dan 90% van alle aan- en uitbouwen.

Zelf een broodjesvloer leggen

Wanneer je een broodjesvloer gaat leggen, moet je betonnen vloerliggers in huis halen. Dit vormt de basis van dit type vloer. Daarnaast heb je de volgende materialen nodig: vulelementen, beton voor de afwerking, betonwapening en PUR schuim voor het dicht van kieren en naden. Voor de broodjesvloer wordt ook vaak het materiaal polystyreen gebruikt, dit wordt tevens ook vaak gebruikt bij het isoleren van kruipruimtes.

Als je de benodigde materialen in huis hebt gehaald, kan je beginnen met leggen. Maar voordat je hiermee begint moet je gaten hakken in de huidige muur om hier betonbalken te kunnen plaatsen. Vervolgens kunnen de vloerliggers gelegd worden. De onderliggende grond dient vlak te zijn en de vloerliggers dienen neergelegd te worden op de juiste afstand van elkaar. Daarna dicht je de gaten in de muur wat op verschillende manieren gedaan kan worden. Het kan dichtgemetseld worden of gevuld worden met PUR schuim. Plaats de betonwapening op de basis en gebruik hiervoor bouwstaalmatten. Hierna kan het beton gestort worden. Koop dit kant en klaar of maak het zelf door zand, cement, water en grind te mengen. Na het storten kan er verder gegaan worden met de afwerking.

Milieuvriendelijke vloer

Voorafgaand aan de afwerklaag wordt er een betonlaag gestort. Hierna kan je ervoor kiezen om een linoleum vloer te leggen. Dit type vloer is milieuvriendelijk en bestaat uit hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen zoals onder andere hars, lijnolie, kalksteen en jute. De linoleum vloer is makkelijk in onderhoud en daarnaast dempt het trillingen en geluid. In bijna alle ziekenhuizen in Nederland liggen linoleum vloeren en dat is niet zonder reden. De vloer trekt geen stof aan en is om die reden heel hygiënisch. Ook als je een allergie hebt of bijvoorbeeld astma kan een linoleum vloer ideaal zijn.