Jhooghiemstra
Image default
Dienstverlening

3 tips bij het overbieden op een huis

Laatst was het weer zover:  3 aspirant-kopers voor een vrijstaande woning, die allemaal vastbesloten waren om de woning te kopen en daarom wilden overbieden op het huis. Wat kan een makelaar doen? Wat kunt u doen als koper en wat kunt u doen als verkoper?

Overbieden op een huis? Waarom?

Het overbieden op een huis is iets dat in de huidige huizenmarkt steeds vaker voorkomt. Onroerend goed is bijna altijd uniek en er zijn geen kopieën van. Daarom kunnen ze maar één keer tegelijk worden verkocht. Als een woning zich kenmerkt door een unieke locatie of een klassiek gebruik voor gezinnen, komt het vaak voor dat meerdere geïnteresseerden deze woning willen kopen. Misschien bezit jij wel zo’n woning? Het gaat hierbij om appartementsgebouwen op bijzondere locaties, maar ook om eengezinswoningen of rijtjeshuizen en appartementen. Dit zijn vaak niet de absolute toplocaties, waar de markt toch al vrij klein is, maar eerder het middensegment, dat wil zeggen eengezinswoningen tot € 500.000,- op klassieke stadslocaties, of populaire straten met een zeer goede infrastructuur. Dan wordt er vaak meer betaald dan de aanbiedingsprijs, de realistische

Tip 1: Controleer de financiering van alle bieders

Als een bieder geen financieringsverplichting heeft van zijn bank of een bankbevestiging overlegt dat er voldoende eigen vermogen beschikbaar is, hoeft het bod in eerste instantie helemaal niet in overweging te worden genomen.

Tip 2: Vraag de aankoopcriteria van de verkoper op

Het is belangrijk om te weten wat eigenlijk belangrijk is voor de verkoper. Misschien is het tijdstip van levering of dat een gezin koopt belangrijker voor hem dan de prijs.

Tip 3: Laat het bieden niet te lang duren

Het is beter om de biedingen in 1-2 dagen op te halen dan verspreid over meerdere dagen.

Als het anders uitpakt

Terug naar het begin van dit blog: Uiteindelijk besloot de eigenaar tot een bod en vielen twee ongelukkige bieders buiten de boot. Dit zorgt natuurlijk voor ontevredenheid, niet alleen bij de kopers, maar ook bij de makelaars van Lex Wonen. Er is geen onaangenamer telefoontje dan het annuleren van een huis.

Een goede makelaar spreekt dan altijd intensief met de klanten af om hun vertrouwen te behouden en te beloven dat als er een vergelijkbare woning binnenkomt, hij/zij de potentiële kopers met voorrang zal benaderen voordat het pand op de markt komt. Niet alleen in het hierboven beschreven geval, maar ook in andere gevallen bestaat er dan de mogelijkheid een vergelijkbaar object aan de potentiële koper op voorhand aan te bieden, dat toen precies paste. Bij de notaris zijn er dan weer allemaal vrolijke gezichten en een toost op het nieuwe huis.